Door Cick Geers

Met zijn opvallende tatoeages en oorringen was Richard Klaver een markante persoonlijkheid te noemen. Richard had een paar vrienden. Maar ondanks zijn wat teruggetrokken bestaan, kenden heel veel mensen in zijn woonplaats de vloerenlegger van gezicht. Niet van Facebook, want daar had de uitgesproken Alkmaarder niets mee. Richard spendeerde zijn tijd liever aan zijn Langedijker Koolvlet, de boot waar hij zo duidelijk verliefd op was en veel tijd mee op het water doorbracht.Richard overleed afgelopen november aan de gevolgen van nierkanker. Zijn familie koos ervoor om zijn uitvaart en de condoleance kenbaar te maken via de website van Familieberichten.nl. ‘Richard kon en wilde het feit dat hij ernstig ziek was niet accepteren’, vertelt Marco, partner van Richards zus Jolanda. ‘Tot op het laatst heeft hij de hoop gehad dat hij dit zou overleven; hij had niks met de dood en had er dus ook niets voor geregeld. Na zijn overlijden werden wij door de uitvaartondernemer (Tim Duin van Uitvaartverzorging Duin Alkmaar red.) geattendeerd op het bestaan van Familieberichten, de mogelijkheden en het gemak wat het ons in deze drukke periode zou kunnen bieden’.

Groot bereik
Uitvaartverzorging Duin werkte al enige tijd samen met het online platform en had hier goede ervaringen mee. Duin adviseerde de familie, naast het rondsturen van een aantal kaarten - een kleine, minder kostbare, advertentie te plaatsen in de lokale krant. In deze advertentie werden de lezers verwezen naar de rouwpagina voor Richard op Familieberichten.nl. De pagina op het platform werd door de uitvaartverzorger gevuld met de rouwkaart en informatie over de uitvaart. Het bereik was groot: vele mensen uit het heden en verleden van Richard reageerden op de pagina met een persoonlijke condoleance, of deelden hun herinneringen aan Richard door het plaatsen van een dierbare foto. Ook de werkgever van Richard plaatste een video van Richard tijdens een project in Iran. De pagina ontwikkelde zich in no-time tot een prachtige online gedenkplaats voor de bijzondere man die Richard was. Op de uitvaart van Richard hoorden we van veel mensen dat zij de pagina van Richard op Familieberichten zo bijzonder vonden, dat het een mooie manier was om afscheid van hem te kunnen nemen door een persoonlijk bericht achter te laten’, vertelt Marco verder. ‘Voor ons als familie was de pagina een goede manier om de informatie over de uitvaart te delen en is het nu een tastbare herinnering geworden, een online document over onze Richard samengesteld door eenieder die hem waardeerde’.

Herinneringsmonument
De uitvaartondernemer heeft inmiddels het beheer van de rouwpagina overgedragen aan de familie. Zij kunnen nu zelf de pagina onderhouden, berichten plaatsen of reageren. Marco: ‘Het beheren van de pagina is eenvoudig en mocht je al vragen hebben, dan staat het team van Familieberichten klaar om je te helpen. Nog regelmatig plaatsen bezoekers condoleances. Het herinneringsmonument voor Richard wordt dus ook nu nog verder uitgebouwd. Zodra we eraan toe zijn, plaatsen we hier onze bedank-advertentie’. Op de vraag hoe de familie de website van Familieberichten heeft ervaren heeft Marco een duidelijk antwoord: ‘We hadden er geen omkijken naar. Het werkte snel en gemakkelijk en was zo geregeld. En niet onbelangrijk, de kosten zijn minimaal. We hebben via de website veel meer mensen kunnen bereiken op een hele eenvoudige manier. Mensen van nu, maar ook van vroeger, zagen de pagina en konden hun steun aan ons betuigen. De kracht van het internet heeft zich bewezen’. Richard’s pagina op Familieberichten.nl kreeg bijna 9.500 views. ‘En dat voor de man die zichzelf een digibeet noemde en niets met het internet had…’, voegt Marco er met een glimlach aan toe. Richard Klaver overleed op 13 november 2015, in het bijzijn van zijn familie, in Alkmaar. Hij werd 49 jaar.

© familieberichten.nl  | december 2015

072 - 511 52 38